FAQ’s

Waarom blokkeren we kolentransporten terwijl we in een energiecrisis zitten?

In 1973 was er een oliecrisis en stelde de regering een autoloze zondag in. In 2022 is er een gascrisis en vraagt de regering mensen korter te douchen en de verwarming een graadje lager te zetten. Dat zet natuurlijk geen zoden aan de dijk. Ondertussen worden kolencentrales weer opgestookt of uit de mottenballen gehaald. Dat is ronduit rampzalig vanuit het oogpunt van milieu, klimaat en de gezondheid[1].

En terwijl de energierekening voor huishoudens oploopt, houdt de regering vast aan 'business as usual': de industrie moet blijven doordraaien. Maar uitzonderlijke tijden vragen om uitzonderlijke maatregelen, en het is allang geen 'business as usual' meer, niet alleen vanwege de oorlog in Oekraïne, maar ook vanwege de gevolgen van klimaatverandering, de ongekende ecologische achteruitgang en de wereldwijde kansenongelijkheid. Daarom moeten we af van 'business as usual' en ons afvragen welke industrieën en producten van werkelijk primair belang zijn.


Veel staal en aluminium dat we – zeer energie-intensief en weinig duurzaam – in Nederland produceren, gaat bijvoorbeeld naar de Duitse auto-industrie. Is het werkelijk zo erg als er een tijdje geen nieuwe auto's meer worden gebouwd? Sterker, dat lijkt ons alleen maar positief vanuit eerder genoemde oogpunten (klimaat, milieu en gezondheid). En niet alle producten die in kassen – grootverbruikers van gas – worden gekweekt, zijn onmisbaar: denk aan sier- of luxegewassen als bloemen en snoeptomaatjes. De productie daarvan kan best tijdelijk worden afgeschaald zonder dat er mensen omkomen van de honger.

Uiteraard dienen werknemers die door het afschalen van industrieën tijdelijk werkloos thuis komen te zitten, te worden gecompenseerd, maar als we miljarden opzij kunnen zetten voor het compenseren van boeren, moet dat ook geen probleem zijn. Bovendien komen daardoor misschien de noodzakelijke arbeidskrachten beschikbaar die in veel andere, cruciale, branches node worden gemist.

Daarom zijn we ervan overtuigd dat het ook – juist – in deze energiecrisis mogelijk, nee, noodzakelijk is om van de kolen af te gaan. En daartoe zijn we bereid onszelf in de strijd te werpen om te voorkomen dat kolen de verbrandingsoven ingaan en zo een verwoestende impact zullen hebben, op ons in Nederland, op mensen elders in de wereld, op toekomstige generaties en op kwetsbare ecosystemen. En daarom zeggen wij: we moeten kappen met kolen!

[1] Kolen zijn de meest schadelijke fossiele brandstof wat betreft winning, verbranding en CO2-uitstoot.