STOP COALONIZATION - STOP GLENCORE
“Het Zwitserse Glencore is 's werelds op tien na grootste producent van thermische kolen met een jaarlijkse productie van 97 miljoen ton uit mijnen in Australië, Zuid-Afrika en Colombia. Naast de verkoop van steenkool uit de eigen mijnen handelt Glencore ook in steenkool van derden, waardoor het bedrijf wereldwijd een van de grootste exporteurs van thermische kolen is.
Terwijl de meeste mijnbouwbedrijven willen stoppen met thermische kolen, heeft Glencore geen plannen om de kolenproductie af te bouwen. Sterker nog, het bedrijf is nog steeds bezig met de ontwikkeling van nieuwe kolenmijnen en is van plan om de levensduur van zijn bestaande mijnen te verlengen. Samen met zijn jointventure-partner Yancoal wil Glencore de levensduur van zijn kolenactiviteiten in Hunter Valley (Australië) verlengen tot 2045 (South Pit) en 2050 (North Pit). Tussen 2023 en de nieuw voorgestelde einddata zouden beide mijnen bijna 1 miljard ton steenkool produceren.
Sinds 2010 heeft Glencore minstens 70 beschuldigingen in verband met mensenrechtenschendingen en milieuvervuiling aan de broek gekregen. In 2022 verwierf het bedrijf de volledige eigendom van de grootste open mijn in Zuid-Amerika, Cerrejón, van zijn jointventure-partners BHP en Anglo American. Jarenlang hebben de Colombiaanse steenkoolmijnen van Glencore in Cerrejón geleid tot de ontheemding van inheemse gemeenschappen, de vervuiling van de lucht in de regio en de vervuiling van vitale waterbronnen.”
Samen met vijf activisten uit Colombia en Peru organiseren Kappen met kolen en ING Fossielvrij een actie tegen de mensenrechtenschendingen van Glencore, één van de grootste en meest verwoestende mijnbouwbedrijven ter wereld. Zo is Glencore in Colombia onder meer verantwoordelijk voor het verleggen van rivieren en het vervuilen van drinkwater bij de kolenwinning. Inheemse gemeenschappen worden daardoor het hardst getroffen. Nederlandse banken en investeerders, waaronder ING, financieren deze KOOLONISATIE, en ook Nederlandse havens spelen een grote rol in de doorvoer van Colombiaanse kolen. Wij eisen dat Nederlandse banken als ING hun verantwoordelijkheid nemen in een rechtvaardige transitie door hun invloed op Glencore aan te wenden en ze te dwingen tot verandering. Ook eisen wij dat de invoer van kolen uit Colombia per direct wordt stopgezet totdat deze gegarandeerd bloedkolenvrij zijn.
Dit is de derde actie die Kappen met kolen samen met activisten uit Colombia organiseert. In april hielden we in samenwerking met SOMO en PAX een actie tegen bloedkolen in de Amsterdamse haven, en in september vroegen we samen met FNV Mundial tijdens een A12-blokkade van Extinction Rebellion aandacht voor een rechtvaardige transitie. Als wij van kolen af willen, hebben wij een verantwoordelijkheid naar de mensen die in bijvoorbeeld Zuid-Amerika in de kolenketen werken, maar ook voor de schade die kolenwinning daar heeft aangericht – kolen waarmee we hier onze huizen verwarmen en onze industrie draaiende houden.
Klimaatrechtvaardigheid en ecorechtvaardigheid gaan bij deze acties hand in hand, en als de facto koloniserend land moeten wij onze verantwoordelijkheid nemen in een rechtvaardige transitie. Daarvoor is het van cruciaal belang dat we luisteren naar de mensen die dit van nabij meemaken en waarmee we onlosmakelijk zijn verbonden in een koloniserende en kapitalistische verhouding die ons rijker maakt en hen armer. De steenkool die Nederland financiert en importeert, gaat ten koste van water, lucht en leven aan de andere kant van de wereld.
María Carolina Matiz González
Maria studeerde antropologie aan de Nationale Universiteit van Colombia en is student van de Master in Politieke Ecologie en Alternatieven voor Ontwikkeling aan de Universidad Andina Simón Bolívar, Ecuador. Sinds 2017 begeleidt ze lokaal participatief onderzoek naar het geheugen, intercultureel onderwijs en de effecten van extractivisme in de Colombiaanse Caraïben; ze begeleidt de organisatorische versterking van inheemse, Afro-afstammende en vrouwengemeenschappen. Ze heeft gerechtelijke uitspraken gevolgd en de ernstige mensenrechtenschendingen door steenkoolwinning in La Guajira, Colombia, gedocumenteerd. Momenteel werkt ze als onderzoeker in het Interculturaliteitsteam van het Centro de Investigación y Educación Popular - CINEP- en is ze lid van de Raad van Bestuur van de Colombiaanse Vereniging voor Antropologie.
Greylis Antonia Pinto Ustate
Afro-afkomstige vrouw, geboren in Barrancas, La Guajira, in december 1988. Ze is de dochter van Tomás Pinto en Elis Ustate, voormalige inwoners van de Afro-afstammelingengemeenschappen van Roche en Chancleta, La Guajira. Ze is onderzoeker, verdediger van het grondgebied en het milieu. Ze is afgestudeerd aan de Universiteit van La Guajira als sociaal werker, wat haar heeft gedreven om te blijven vechten voor de verdediging van haar grondgebied. Samen met andere vrouwen van Afro-afkomst is ze de auteur van het boek "Negras Hoscas: Las mujeres frente a las transformaciones de las actividades productivas y económicas de los reasentamientos de Roche, Patilla y Chancleta, La Guajira", een boek dat is geschreven met als doel de problemen die vrouwen ondervinden in de hervestigingen die worden uitgevoerd door Carbones del Cerrejón Limited zichtbaarder en complexer te maken. "Dit alles heeft me gesterkt om te blijven vechten voor onze rechten".
De actie zal op zaterdag 18 november plaatsvinden in het Prinses Amaliapark op de Zuidas, bij de fontein. De Zuidas staat voor de gewetenloze investeerders die alleen naar rendement kijken en niet naar de humanitaire, ecologische en klimaatgerelateerde schade dit tot gevolg heeft. We hebben specifiek deze plek gekozen omdat de fontein voor ons symbool staat voor het water dat Glencore steelt door het droogleggen en vervuilen van rivieren in Colombia en Peru. Dat kost mensenlevens.
Naast sprekers van onder meer OxfamNovib, Somo en Eerlijke Bankwijzer willen wij vooral een podium bieden aan drie activisten uit Colombia (waar Glencore een kolenmijn heeft) en twee activisten uit Peru (waar Glencore een kopermijn heeft). Speciale aandacht gaat uit naar ING, dat al jaren beweert niet meer in kolen te investeren, maar dat Glencore de afgelopen jaren in totaal meer dan 2,3 miljard dollar heeft uitgeleend. Verder is er ruimte voor muziek en artistieke expressie. Het programma wordt de komende weken verder ingevuld.
Als je dan niet kunt komen maar wel iets wilt doen, check dan of jouw bank of pensioenfonds een rol speelt in deze KOOLONISATIE – en daarmee de vernietiging van mens en natuur mogelijk maakt. Schrijf ze een brief of, beter nog, wissel van bank. Naast ING heeft ook de Rabobank grote leningen bij Glencore uitstaan (zo'n USD 1,5 miljard).
Locatie: Prinses Amaliaplein, Amsterdam (pin)
Tijd: 12:00 uur
Telegram-kanaal: t.me/kappenmetkolen
Tatiana Cuenca Castelblanco
Tatiana studeerde Economie aan de Nationale Universiteit van Colombia en deed een Master in Natuurwetenschappen in Natuurlijke Hulpbronnen en Plattelandsontwikkeling aan het Colegio de la Frontera Sur, Ecosur, Chiapas, Mexico. Ze is coördinator van het gebied Mijnbouwconflicten bij Censat Agua Viva. Ze heeft ervaring in onderzoek naar territoriale conflicten veroorzaakt door extractivisme en in begeleidende processen van verdediging van het territorium van inheemse, boeren en Afro-Colombiaanse organisaties. Enkele werken waarvan ze auteur of medeauteur is, zijn: "Resistencias al extractivismo y defensa del territorio de las mujeres zoques del Norte de Chiapas" (2022); "Memorias y transformaciones territoriales en la comunidad de Las Casitas. Un recorrido por los impactos de la minería de carbón en el sur de La Guajira" (2017) - co-auteur; en "Transformaciones territoriales y conflictos socio-ambientales" in Hasta Cuando Soñemos, Extractivismo e Interculturalidad en el sur de La Guajira (2015) - co-auteur.